Kunstner forsøger at få justitsministeren til at vurdere lovligheden i en række værker. Svarene udebliver på trods af ministerens helt særlige muligheder for at tage stilling.
Billedkunstner Firoozeh Bazrafkan har i dag den 11. november 2024 sendt kunstværket “Substitute” til strafferetlig vurdering hos justitsminister Peter Hummelgaard. Værket består af glas, gummi og plast, men der indgår et element fra en koran, og derfor kan offentliggørelse af værket muligvis være i strid med koranloven.
“Som kunstner er det en åbenlys del af mit virke at udstille min kunst. Men jeg ønsker ikke at blive hevet i retten for at vise et kunstværk frem i offentligheden. Ministeren har placeret koranloven i straffelovens kapitel 12, hvilket giver ham en helt særlig mulighed for at sige ja eller nej til at retsforfølge mulige overtrædelser af koranloven. Derfor kan jeg ikke komme på nogen andre personer i verden end ham til at hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg undgår at blive retsforfulgt for min kunst”.
Henvendelse nummer fire
Sådan siger kunstneren Firoozeh Bazrafkan, der nu i dag for fjerde gang sender et værk ind til strafferetlig vurdering hos justitsministeren. Den 1. oktober henvendte hun sig til ministeren angående værket “I Take No Shit”, den 1. november forespurgte hun om værket “Watching You”, den 4. november henvendte hun sig angående værket “Rock Paper Scissors”, og i dag den 11. november spørger hun ind til værket “Substitute”.
Forsøger at få en afklaring
I sine tidligere breve til justitsministeren har Firoozeh Bazrafkan stillet en række spørgsmål fx. om muligheden for mod betaling at få vurderet lovligheden i et værk, samt hvilken betydning det har for et værks lovlighed, om værket er produceret før eller efter koranlovens ikrafttræden.
Derudover har hun i hvert brev bedt om at få svar på en række konkrete spørgsmål om et specifikt værk, som ministeren har fået tilsendt et foto af suppleret med informationer om værkets materialer, mål, vægt og kunstneriske ide. I nogle tilfælde har kunstneren også spurgt til lovligheden omkring specifikke arbejdsteknikker. Ministeren har mulighed for at besigtige værkerne fysisk, da de opbevares i hver deres kasse på Christiansborg hos partier, der stemte nej til koranloven.
Ministeren besvarer spørgsmål fra pressen
Justitsministeriet sendte den 24. oktober et svar på kunstnerens første brev til ministeren. Det gav dog ikke nogen afklaring på hendes spørgsmål. Justitsministeren selv har ikke svaret kunstneren. Til gengæld har ministeren svaret på spørgsmål fra flere medier angående kunstneres breve, bl.a. Politiken den 6. november, hvor ministeren siger:
“Konkrete sager vil i første omgang skulle efterforskes af politiet og vil i sidste ende skulle afgøres ved domstolene. Det er ikke min opgave som justitsminister at komme med den slags forhåndsvurderinger…”
Forvirring om ministerens kompetence
Denne udtalelse har givet anledning til forvirring og frustration hos kunstneren. Hun gør opmærksom på, at det var justitsministeren selv, der tog initiativ til indførelsen af koranloven, og at det også var justitsministeren selv, der ønskede koranloven placeret i kapitel 12 – en placering der betyder, at retsforfølgelse af koranlovs-overtrædelser alene kan ske efter ministerens påbud.
“Det er åbenlyst, at justitsministeren ikke blot har ønsket at gøre det ulovligt at behandle en koran utilbørligt. Han har med placeringen i kapitel 12 også ønsket at have en aktiv rolle i forhold til retsforfølgelsen af de borgere, der overtræder loven. Derfor giver det jo ingen mening, at han ikke på nogen som helst måde vil give fingerpeg om, hvad vi danskere må, og hvad vi ikke må i forhold til den lov”, siger Firoozeh Bazrafkan. Hun sammenligner det med, hvis vejskiltene med fartgrænser ikke havde hastigheds-angivelser, men blot teksten “ikke for hurtigt”.
200 gram kunst om dominans
I dagens brev til Peter Hummelgaard beder kunstneren som nævnt om at få justitsministerens vurdering af værket “Substitute”. I brevet skriver hun følgende om værket:
“Med mit brev i dag anmoder jeg desuden om at få vurderet et værk med titlen “Substitute”. Værket består af glas, gummi og plast, mens der indgår et mindre koran-element. Værket måler: 21x5x5cm. (H,B,D) og vejer 200 gram. Den kunstneriske ide bag værket er at illustrere den menneskelige omkostning ved koranens krav om dominans i enhver relation.
Værket er såkaldt “objektkunst”, hvor man anvender eksisterende ting, fx. hverdagsgenstande. Tingene modificeres eller præsenteres på en måde, så de bliver til symboler eller kommentarer og dermed giver beskueren nye perspektiver på tingenes betydning.
Jeg håber, at ministeren kan afklare, hvorvidt denne kunstform i sig selv er at betragte som en utilbørlig behandling. Altså: Er det som udgangspunkt ulovligt i kunstnerisk sammenhæng at sætte en koran, eller elementer af en koran, i sammenhæng med andre ting?
Der er indsat et foto af værket på side 3 i dette brev. Desuden kan værket besigtiges fysisk på Christiansborg, idet det opbevares i en lukket kasse i Danmarksdemokraternes lokaler. Foto af kassen er indsat på side 2.
Jeg anmoder venligst om justitsministerens svar på følgende spørgsmål angående værket:
- Må jeg offentliggøre fotos af “Substitute” på min hjemmeside www.firoozehb.com?
- Må jeg offentliggøre fotos af “Substitute” på mine sociale medieplatforme?
- Må museer, kunsthaller, gallerier mv. udstille “Substitute”?
- Må danske medier offentliggøre “Substitute”?
- Må jeg sælge plakater med “Substitute” som motiv?
- Må jeg sælge T-shirts, muleposer og andet merchandise med “Substitute” som motiv?
Såfremt ministeren vurderer, at værket ikke kan offentliggøres til en bredere kreds, og således svarer nej på ovenstående spørgsmål, beder jeg om ministerens svar på følgende:
- Må jeg sælge værket “Substitute” til en person eller en organisation, hvis køberens formål ikke er at udstille værket til en større kreds?
- Må jeg sælge værket “Substitute” til et museum eller en kunsthal, hvis formål det netop er at udstille værket til en større kreds?
- Må jeg sælge plakater og andet merchandise med “Substitute” som motiv, hvis jeg blot ikke viser værket eller produkterne i offentligheden og således sælger dem ubeset?
- Må jeg sælge værket “Substitute” samt plakater og merchandise til kunder uden for Danmarks grænser?
- Må en person eller virksomhed uden for Danmark sælge værket “Substitute” samt plakater og merchandise til kunder i Danmark?”
Denne kasse indeholder kunstværket “Substitute”, som måske er ulovligt. Kunstneren Firoozeh Bazrafkan har bedt justitsminister Peter Hummelgaard om en strafferetlig vurdering af, om offentliggørelse af hendes værk vil være en overtrædelse af koranloven. Kassen med kunstværket opbevares på Christiansborg i Danmarksdemokraternes lokaler. Danmarksdemokraterne er et af de partier, der stemte imod koranloven.
/Pressemeddelelse fra Firoozeh Bazrafkan, Danmark den 11. november 2024